Sladak i raskošan miris bijelog cvijeća
Zimzeleni grm jasmina pripada obitelji maslina. Sličan je jorgovanu, maslini ili osmantusu. Njegovi mali, neugledni cvjetovi ne samo da lijepo izgledaju u vrtovima, već i jako lijepo mirišu. Njihov je miris popularan desetljećima, možda čak i stoljećima. Uz ružu, jasmin je jedan od najstarijih sastojaka koji se dodaje parfemima.
Na primjer, objavljeno je da je oko 80% parfema proizvedenih u prvoj polovici prošlog stoljeća sadržavalo jasmin. Danas je situacija malo drugačija, ali unatoč tome, jasmin je i dalje vrlo popularan. Jedan je od najčešće korištenih sastojaka modernih parfema, a mnogi ga luksuzni brendovi uzgajaju na vlastitim plantažama.
Kako miriše jasmin?
Mirisni profil jasmina je karakteriziran kako slijedi : sladak, raskošan, bijeli cvjetni. Zapravo, možete ga zamisliti kao sladak i senzualan miris s vrlo nježnim svježim tonovima. Njegova uloga u parfemima je da istakne punu, senzualnu i cvjetnu aromu.
Međutim, nema svaka esencija jasmina isti miris. Može djelovati različito ovisno o mjestu uzgoja, ali i prema načinu obrade. Drugi sastojci korišteni u danom parfemu također mu mogu dati drugačiji karakter. Kada se sintetizira u laboratoriju, može mirisati kao:
- budi indoličan – opojno cvjetan,
- ili svježije – sa svježim zelenim podtonovima.
Uz esenciju ruže, ekstrakt jasmina smatra se osnovnim sastojkom u parfumerijskoj industriji. Budući da se koristi stoljećima, njegov je miris bogato hvaljen iu literaturi. Često se povezuje s oznakama kao što su egzotično, lijepo, senzualno bogato, intenzivno ili opojno. Ime jasmina, od latinskog Jasminum , moglo bi se prevesti kao dar bogova . Pa, moramo priznati da je za proizvođače parfema, ali i za nas ljubitelje mirisa, jasmin pravi dar. Današnja parfumerija sigurno ne bi bila ono što jest bez jasmina.
Nema jasmina kao što je jasmin. Koja se vrsta koristi u industriji parfema?
Ako odlučite posaditi jasmin u svom vrtu, to ne znači da će širiti divan i prodoran miris. Postoji nekoliko vrsta jasmina. Jasmin koji se najviše koristi u parfumeriji je bijeli jasmin , koji se naziva i obični jasmin (lat. Jasminum officinale).
Ova vrsta raste prirodno iu izobilju na Himalaji. Čak je i nacionalni cvijet Pakistana. Relativno je nezahtjevna za uzgoj, zahvaljujući čemu je ponekad dospjela i u Europu na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Prve komercijalne “plantaže” jasmina u Europi također su podignute otprilike u 17. stoljeću, točnije u južnom francuskom gradu Grasseu – takozvanoj prijestolnici parfema. Na primjer, tvrtka Chanel još uvijek ovdje upravlja svojim plantažama jasmina.
Još jedan popularan jasmin u parfumeriji je jasmin sambac, kod nas poznat i kao arapski jasmin. Za dobivanje aromatičnih ekstrakata za parfumeriju, osim u Francuskoj, jasmin se “industrijski” uzgaja u, primjerice, Kini, Indiji, Egiptu i drugim zemljama. Različita područja uzgoja znače i nešto drugačiji miris jasmina.
Parfémy s jazmínom
Budući da jasmin miriše slatko i cvjetno, češće se koristi u ženskim parfemima. Prilično je rijetkost u muškim parfemima, ili igra ulogu dodatnog sastojka – pa ga se u sastavu gotovo ne može osjetiti.
Za kraj vam donosimo najbolje mirise s jasminom. Među njima pronaći ćete klasične cvjetne, ali i neobične istočnjačke mirise. Jasmin u svakoj ima malo drugačiju “nijansu”. Tako možete odabrati točno onaj oblik jasmina koji vam najviše odgovara. Kada prođete kroz ženske parfeme, za kraj imamo mali biser za vas – muške i unisex parfeme koji sadrže jasmin. Posebno izdvajamo muški Amouage – Reflection Man i unisex Baccarat Rouge 540, u kojima ćete osjetiti snažan trag jasmina. Oba parfema mirišu božanstveno.